A nosaltres ens encanta el Sushi. Tant és així que hem provat moltes vegades de fer-ho a casa no sempre amb el resultat esperat. Però després d’uns quants intents podem estar orgullosos del resultat que obtenim i és per això que ara que tenim la “formula secreta”, 100% comprovada  la volem compartir amb tots vosaltres per que també en pugueu gaudir.

 • 500g d’arros especial per sushiimg_7872
 • 550g d’aigua
 • 60g de vinagre d’arros
 • 45g de sucre
 • 15 gr de sal
 • salmó i tonyina previament congelat (mínim 48h)
 • Alga Nori
 • Sésam (Opcional)
 • Llavors de Chia (Opcional)
 • Salsa de soja
 • Wasabi

1.- Rentar l’arròs amb abundant aigua freda com a mínim 6 cops, fins que veiem que l’aigua no surt tèrbola.

2.- Col·locar l’arròs en una olla i afegir l’aigua. La proporció que ens funciona a nosaltres és 1 part d’arròs sec 1,1 part d’aigua, és a dir 500g d’arròs, 550 g d’aigua.

img_7866 img_7875
Rentar l’arròs amb abundant aigua Aspecte de l’arròs ja bullit i reposat

3.- Coure l’arròs 18 minuts a foc mig tapat. Tenir en compte que el temps comença a comptar des de que engegues el foc. No el destapeu.

4.- Passats aquests 18 minuts tanqueu el foc i sense obrir l’olla deixeu-lo reposar 20 minuts més.

5. -Mentre l’arròs està reposant podeu anar preparant la barreja de vinagre d’arròs, sucre i sal. Per facilitar la dissolució de la sal i del sucre és millor escalfar-ho una mica.  Les proporcions que donem son les que més ens agraden a nosaltres. Això va una mica al gust de cadascú: hi ha qui li agrada un gust més avinagrat o més dolç….

img_7876 img_7877
Barrejar l’arròs amb el vinagre, sucre i sal Refredar l’arròs

6.- Un cop passat aquests 20 minuts de repòs, posar l’arròs en un recipient suficientment gran per poder-lo barrejar de forma correcta amb la mescal de vinagre, sucre i sal i mentre el barregeu també heu de mirar de refredar-lo. Nosaltres utilitzem un assecador  😉 , però també es pot fer amb un ventall.

Un cop fet tot aquest procés heu d’aconseguir un arròs cuit força enganxifòs

Per preparar els Makis i els Uramakis el procediment es molt semblant però  amb petites variacions.

1.- Agafar una làmina d’alga Nori, posar-la sobre l’alfombreta de bambú  i estendre una capa d’arròs el més fina possible. En el cas dels Makis l’arròs ha de cobrir tota la làmina menys per l’extrem superior que deixarem entre 1-2cm sense arròs i que ens ajudarà molt a l’hora de tancar el maki.

CONSELL 1: Per fer més vistosos els vostres makis o uramakis, podeu barrejar l’arròs amb sèsam i/o llavors de Chia

CONSELL 2: Per estendre de forma fàcil l’arròs tant enganxós mulleu-vos els dits i ja veureu com la feina és més fàcil.  😉

img_7874 img_7885
Possibles ingredients Muntatge d’un maki (recordar deixar 1-2cm sense arròs)

2a.- En el cas dels Makis col·locar en el terç inferior el farcit que vulguem: salmó, tonyina, gambes, surimi combinant-ho o no amb alguna verdura, com advocat, cogombre, pastanaga…..

2b.- En el cas dels Uramakis col·locarem un paper film sobre l’arròs i li donarem la volta per que ens quedi l’alga al descobert i procedirem a farcir-la de la mateixa manera que el pas 2a.

img_7881 img_7882
Muntatge d’un Uramaki Uramki: La part amb arròs està a sota protegida pel film

3.- Amb l’ajuda de l’alfombreta començarem a enrotllar els makis i els uramakis assegurant-nos apretar-los molt bé. En el cas dels makis quan arribem a l’última part on no haurem estès arròs, un bon consell és mullar-se la punta del dit amb aigua i humitejar l’alga, la qual cosa la tornarà més enganxosa i ens servirà per segellar el maki.

img_7883 img_7890
Enrotllar de l’Uramaki Resultat Final

4.- Ja només ens quedarà tallar-los. Aquí el principal consell, és utilitzar una ganivet molt esmolat, mullar la seva fulla i anar tallant per meitats. És a dir, partirem d’un cilindre que partirem per la meitat, i aquestes meitats les dividirem al mateix temps en 2 meitats més, repetint l’operació un cop més. Així doncs per cada maki format per una fulla d’alga, poden sortir 8 peces de maki. Recordeu: ganivet ben esmolat i aneu remullant la fulla d’aquest i ja veureu que es talla molt bé.