Per mi es una d’aquelles aplicacions que s’ha de tenir segur si vols gaudir d’excursions o rutes per qualsevol lloc del món. En el nostre cas a qualsevol lloc que anem la fem servir per explorar aquell indret d’una forma segura i molt còmode.  Actualment a dia d’avui hi ha més de 5.270.000 rutes pujades per més de 2.283.000 usuaris. Wikiloc va ser creada al 2006 per en Jordi Ramot i te la seu al parc científic de Girona. Aquell mateix any rep un premi per part de Google com el millor mashup (aplicació web que utilitza i combina contingut de més d’una font) de l’any. A l’any 2008 aconsegueix un acord amb Google per mostrar les rutes sobre els mapes de Google Maps. El 2009 guanya el premi al Desafiament Geoturístic  del National Geographic. Al 2011 apareix l’aplicació per IOs i al 2012 arriba a Andorid. Durant els següents anys rep diferents premis nacionals i internacionals. Al 2015 l’aplicació per smartphones perment descarregar mapes topogràfics per ser utilitzats offline, opció molt interessant sobretot quan estàs per muntanya on la cobertura a vegades es molt pobre o nul·la. Wikiloc, en el seu espai web es gratuïta i des d’allà pots accedir a tot el contingut i descarregar tots els tracks per poder ser utilitzats en dispositius GPS. Però per mi l’opció de poder-ho tenir al telèfon és la seva fortalesa. És cert que per poder disposar del servei complert és dir poder seguir la ruta  al telèfon cal fer un pagament “simbòlic” per adquirir el pack navegació que te un cost de 2,69€ per 3 mesos o  de 4,49€ per tot l’any, personalment creiem que el cost que te s’ajusta molt a la qualitat del servei que dona. Si no vols fer el pagament, totes les rutes estan disponibles de forma gratuïta a la web per poder ser descarregades en tot moment.   Tot això ha fet que es converteixi en unes de les aplicacions de més descarregues al Itunes i més utilitzades per a tots aquells que ens agrada investigar i disfrutar dels llocs on anem. En el nostre cas és una manera molt còmode i sobretot molt segura cosa molt important quan t’endinses a l’aventura amb nens en lloc que no coneixes.

Per buscar una ruta només cal entrar a l’aplicació i filtrar les possibles rutes per:

  • Proximitat al lloc on ets, o al lloc on vols buscar-ho
  • Si vols que la rutes siguin o no circulars (començament i acabament en els mateix punt)
  • Per activitat: hi ha infinitat d’activitats, des de les més normals com son senderisme, bicicleta de muntanya fins les més estranyes que us pugueu imaginar, com poden ser trineus estirats per gossos, parapent, segway, etc…
  • Per longitud: pots fixar els Km que vols que tingui la teva ruta.
  • Per desnivell acumulat
  • Per dificultat

Un cop entres aquests paràmetres, l’aplicació et filtra entre els milions de rutes  que te a la base de dades i et retorna una infinitat de possibilitats. Un cop tries les que vols, tens la possibilitat de guardar-la com a favorita, per tal d’utilitzar-la més endavant un altre dia, de descarregar-la juntament amb el mapa per poder-lo consultar offline i de seguir-la,

Un cop decideixes seguir-la, la mateixa aplicació et dona la opció de guiar-te fins els punt de sortida mitjançant el google maps del telèfon, opció mooolt interessant i de gran utilitat. Un cop arribes al punt d’inic ja només et queda la feina de seguir la ruta i gaudir de l’entorn, amb la tranquil·litat que si et desvies des la ruta la mateixa aplicació t’avisa. A part mentre estàs en ruta et dona l’opció de fer fotografies a punts d’interès o no. Un cop finalitzes la ruta, la pots penjar o no a la seva base de dades.

SI el que vols es crear tu la ruta només cal engegar l’aplicació i gravar la teva ruta, marcant o no els waipoints que vulguis per fer indicacions o remarcar un lloc d’interès particular. Un cop finalitzada la ruta es pot penjar directament des del telèfon.